Kdo smo?

Peščica zanesenjakov iz Vogrskega in okolice je že pred leti obudila starodavno igro- škuljado, ki so jo igrali že naši dedje in pradedje, ko so si krajšali urice med pastirovanjem. Pravila igre so tako preprosta kot nekoč, dva ali več tekmovalcev skušajo vreči kamen, ki je lahko poljubne oblike in teže, čim bližje balinčku. Ta je postavljen približno osem do dvanajst metrov od tekmovalcev. Najbližji kamen šteje, igra se do dogovorjenega števila točk, običajno trinajst.

Krajani Vogrskega igramo igro že veliko let, prav tako krajani iz Renč z okoliškimi kraji, le da tam po tradiciji ne bližajo kamna, ampak namesto tega polovico opeke. V Arčonih je škuljada že globoko zakoreninjena, njihov tradicionalni oktobrski turnir je bil lani že dvanajsti.

V lanskem letu so se sedanji člani društva udeležili veliko zunanjih priložnostnih turnirjev; tradicionalni turnir posameznikov v Arčonih, priložnostni turnir dvojic ob ustanovitvi Občine Renče Vogrsko, gostovanje pri zamejskih Slovencih v Praprotnu.Kontaktni podatki

Športno Društvo Škulja

Vogrsko 112
Volčja Draga
tel.: 041 377 178


ID za DDV: 10932739
TRR: 04750-0001349806

fb logo